Софийската филхармония открива фестивала "Скопско лято" 2012

Skopsko 1Софийската филхармония открива фестивала „Скопско лято” 2012 на 21 юни, от 21 часа, в залата на Македонската опера и балет в Скопие.
Тази новина бе посрещната с огромен интерес от местната общественост. За Македония е изключително важно събитие, че Националната филхармония на България ще открие тазгодишното издание на фестивала, отбелязват македонските медии след специалната пресконференция за събитието.

На пресконференцията присъстваха Явор Димитров – директор на Софийската филхармония, Мирко Стефановски – директор на Дирекцията за култура и изкуства - Скопие, Димитър Христов – директор на Културно-информационния център на Република България в Скопие и Росица Стоева, втори секретар на българското посолство в Скопие.

Диригент на концертната вечер ще бъде Борян Цанев - доказал се професионалист, отличен с високи награди, дирижирал много европейски симфонични оркестри, понастоящем главен диригент на Македонската филхармония, познат на българската публика от успешните му съвместни изяви със Софийската филхармония, на която отново ще гостува в концерт на 31 май, на сцената на зала „България”.
Концертната програма, с която Националната ни филхармония ще открие фестивала в Скопие включва:
Петко Стайнов – „Ръченица” от сюитата „Тракийски танци”;
Александър Лековски – „Македонски танц” № 3;
Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 7, ла минор, оп. 92;
Александър Глазунов – Концерт за цигулка и оркестър в ла минор, оп. 82;
Солист: Анна Кондратенко - концертмайстор на Македонската филхармония, носител на престижни отличия от международни конкурси.

Източник: Софийска филхармония