Грациела Вълчева - Фиеро

 

Meцосопраното ГРАЦИЕЛА ВЪЛЧЕВА-ФИЕРО е гостувала на сцeната на около 30 държави от 4 континента.
Родена е във Варна, където завършва Музикалното училище „Добри Христов“ в класа на Златка Кунчева. Титуляр е на две майсторски дипломи: от Държавната музикална академия в София и Висшето училище за музика в Лозана, Швейцария. Специализира в Римската академия „Борис Христов“ при Никола Гюзелев, но също и при Тереза Берганца, Криста Лудвиг и Грейс Бъмбри, с която изнася няколко съвместни концерти. Лауреат е на българския телевизионен конкурс на предаването „Всяка неделя“ с президент Никола Гюзелев, на Международния конкурс за чуждестранни изпълнители на Европейския институт по разпространение на италианско изкуство и култура във Флоренция, на конкурса „Джузепе ди Стефано“ - Трапани, на „Франциско Виняс“ - Барселона, на престижната награда на Фондация „Ленардс“ – Швейцария, на Фондациите „Никати де Луз“,„Рийс“, „Про Арте“и „Макс Д. Йост“, както и на Швейцарския клуб на вагнеровите почитатели и Вагнеровия фестивал в Байройт.
На 23 години дебютира в ролята на Орловски от „Прилепът“ в грандиозната продукция на Пламен Карталов в НДК. По същото време дебютира и на варненска сцена в ролята на Азучена от „Трубадур“. Между 1995и 1997 е солистка на ДМТ „Стефан Македонски“, като същевременно гастролира във Варненската, Пловдивската и Софийската опера.
От 1997 г. Грациела Вълчева-Фиеро живее и работи в Швейцария. Канена е като солист в Европа, Канада, САЩ и Куба. През 2006 става член на солистичния ансамбъл на операта в Лозана. Творческият й път я отвежда до сътрудничество с изтъкнати диригенти като Kент Нагано, Фабио Луизи, Бруно Кампанела, Евелино Пидo, Армин Джордан, Петер Мааг, Йост Мейер, Юри Белохлавек, Бернар Тетю и Джонатан Дарлингтон.
 
Вокалните и музикални възможности на певицата й позволяват да изпълнява роли от различни музикални стилове, между които са Октавия (Монтеверди), Орфей (Глук), Танкреди и Изабела (Росини), Азучена и Улрика (Верди), Кармен (Бизе) и Лукреция (Бритън). Грациела Вълчева-Фиеро участвува и в постановките на световни премиери на съвременни опери. На нея са посветени и редица творби на съвременни композитори, между които швейцарския диригент и композитор Йост Мейер.
Артистичният талант на Грациела Вълчева-Фиеро я отвежда и към сцените на драматичното изкуство. Нейната интерпретация на митичният образ на Вдовицата от„Зорба Гъркът“ (Театър Жора, Швейцария), e посрещнат от специализираната критика с ентусиазъм, който й отваря многократно вратитите на френско говорящите театри, между които и световноизвестния фестивал в Авиньон. 
 
Наскоро, по случай 200-годишнината от смъртта на Верди, швейцарската музикална къща „Дорон»“ издаде нейния диск „Вива Верди“, чието основно съдържание са рядко изпълняваните камерни вокални творби на композитора. В бъдещите ангажименти на певицата фигурира издание на диск с интеграл на вокалните цикли на Мусоргски в съпровод на пианиста Мачей Пикулски, партньор на едни от най-големите съвременни оперни певци.
През последните 10 години, паралелно с артистистичната си кариера, Грациела Вълчева Фиеро се отдава и на вокална педагогика. Отскоро е преподавател в Цюрихската музикална академия „Калайдос“.
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
Още в тази категория: Мария Радоева »