ЯН ПЕТРИКА е полски тенор, роден във Варшава. Петгодишен се премества заедно със семейството си в Австрия. Тук момчето получава първите си уроци по виолончело в Консерваторията в Линц при Андреас Пьозлбергер. Завършва музикалното училише в Линц, след което продължава обучението си по виолончело в Университета по изкуства в Грац. Успоредно с това открива и таланта си за пеене. Първите му уроци по пеене са при Гертруд Шулц в Линц, след това се премества в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където се дипломира с отличие в специалността солово пеене в Ротрауд Хансман, а също така камерно и ораториално пеене при известната камерзингерин Мариана Липовшек.
Учил е музикално-драматични изкуства при Дидие фон Орловски и Уве Таймер.
 
Ян Петрика е носител на множество награди като солов изпълнител на виолончело и като камерен изпълнител. Като лиричен тенор той вече има обширен репертоар, пее и с хор „Арнолд Шьонберг“, участва с оркестър „Симфониета Хайдн“ – Виена, оркестър „Брукнер“ – Линц, Радиосимфоничния оркестър на Виена, Новата опера -Виена и Държавния театър на Vorarlberg в Брегенц. През 2013 той дебютира в Националната опера в Лион като Тамино в операта „Вълшебната флейта“ на Моцарт.
 
Изявява се също и в областта на църковната музика, както и в кантатно-ораториалните жанрове. Участва като солист в редица оратории, меси и кантати – както на Бах, така и на виенските класици и на по-съвременни композитори. Гостува на няколко големи музикални фестивали, сред които Екс-ан-Прованс, Вагнеровия фестивал в Стириарте и др. Има записи на компактдискове за ARET в операта „Филимон и Бавкида“ на Хайдн, както и в главната роля на операта „Адраст“ от Франц Шуберт, заедно с Бароковия оркестър „Хармония на нациите“. На Фестивала „OsterKlang“ 2013 във Виена Ян Петрика изпълнява теноровите арии в „Матеус пасион“ на Бах, а след това предприема концертно турне заедно с оркестър „Музикантите на Лувъра“ под диригентството на Марк Минковски. През 2014 певецът гостува в Театър ан дер Вин, изпълнявайки теноровото соло в постановката на Клаус Гут на ораторията „Лазар“ от Франц Шуберт.
 
 
 
 

 

 
 
 
 
Още в тази категория: Грациела Вълчева - Фиеро »