Цигуларката Симон Портър е призната за изгряваща звезда със завладяваща енергия, музикална завършеност и изпълнен с живот звук. "Лос Анджелис таймс", след като я нарича "бъдеща звезда", пише: "Нека да подчертаем думата "бъдеща". Тя звучи готова. Вече." Нейните изпълнения са описвани като "дръзки" ("Сиатъл таймс"), виртуозни ("Лондон таймс"), а самата Симон е определена за "съвършен камерен музикант" ("Телеграф"). На 18 г. тя вече свири с Нюйоркската филхармония, Филаделфийския оркестър и Лосанджелиската филхармония под палката на мнозина прочути диригенти като Яник Незе-Сеген, Никълас МакГигън, Людовик Морло и Доналд Ръникълс. Симон Портър прави соловия си дебют на 10 със Сиатълския СО, а международният й дебют е с Кралската филхармония 3 години по-късно. През март 2015 г. получава стипендията "Ейвъри Фишър". Това престижно отличие идва в година, която включва повторни ангажименти със Сиатълския СО и диригента Михаил Агрест и на Аспенския музикален фестивал с диригента Дейвид Робъртсън. През есента на 2015 отново се връща на сцената на зала "Уолт Дисни" за концерт с Лосанджелиската филхармония, този път поз палката на Густаво Дудамел. През този сезон Симон Портър има дебюти с Детройтския СО и диригента Ендрю Хилари Грамс, с Рочестърската филхармония и с Оркестъра на Флорида, а също и дебют с рецитал на фестивала Равиния (Чикаго). 
Като ентусиазиран камерен музикант Симон Портър свири с музиканти като цигуларите  Джеймс Енесп и Арнолд Стайнхард и виолиста Пол Колети. 
 
Американското обществено радио NPR представя Симон Портър многократно в предаването "From the Top", водено от известния пианист Кристофър O'Райли, в което са канени най-добрите класически музиканти на Америка. Първото й участие в предаването е през 2007, когато тя е още на 11. Освен това участва и в популярното радиопредаване на APM "Performance Today", записано наживо в "Харис хол" в Аспен през 2011 г. Своя дебют в "Карнеги хол" Симон Портър прави в телевизионното предаване " From the Top: Наживо от "Карнеги хол", което печели "Emmy". Участва също и в документалния филм на Би Би Си The "Най-великите музикални явления в света", който се излъчва във Великобритания през 2009 г. 
Израсла в Сиатъл, Симон Портър учи при Маргарет Пресли като носител на стипендията "Дороти Ричард Старлинг", след което е приета в студиото на известния педагог Робърт Липсет, при когото тя в момента учи в Консерваторията "Колбърн" в Лос Анджелес. През летата посещава курсове на Аспенския музикален фестивал, Лятната академия по струнни на Университета на Индиана и на Международния музикален фестивал в Шлерн, Италия. Симон Портър свири на цигулка Джовани Батиста Гуаданини от 1745 г., предоставена от Колекцията на Мандел, Южна Калифорния. 
 
 
Още в тази категория: Урош Лайовиц »