Найден Тодоров е сред ярките представители на младата генерация български диригенти. От сезон 2004-2005 той е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, а от 2008 е неин главен гост-диригент. От началото на 2006 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе. Работи и с филхармоничните оркестри във Враца, Видин, Пловдив, Бургас и др. 
Диригентския си дебют прави на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 е студент на проф. Карл Йостеррайхер и проф. Урош Лайовиц във Виенския университет, където завършва като бакалавър през 1996, след това специализира в Музикалната академия "Рубин" в Йерусалим при Менди Родан, музикален директор на Израелския симфоничен оркестър. През 2001 г. получава магистърска степен в Новия български университет, а през 2004 защитава докторат в Лондонския университет. Получава награди от наши и международни конкурси, Словашкия музикален фонд, "Ротари клуб" - Виена, фондация "Боргезе", наградата "София" за постановката на операта "Фауст" с Националната опера и балет, "Кристална лира" за изпълнението на Втора симфония от Малер със Софийската филхармония, "Златно петолиние" за принос към развитието на българската музика и наградата на фондация "Джордж Уоктър". Осъществява многобройни записи за различни радиостанции и телевизии в България и чужбина - участва в над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария. През последните години работи активно със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management. 
Найден Тодоров дирижира представителни български и чужди оркестри, гостува на десетки фестивали в България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ. 
От 1997 е музикален директор на международния фестивал "Тракийско лято".
 
През 2013 г. е избран от слушателите на Българското Национално Радио за "Музикант на годината" за 2012 г.
 
 
Още в тази категория: Павел Балев »