Цигуларят Филип Куинт си проправя необичайна пътека със своето страстно желание да преобрази традиционните творби, да преоткрие пренебрегвания репертоар и да поръчва творби на съвременни композитори. Дали със своята група за танго "Куинт-квинтет" или - както напоследък - с джазово трио, неговата отдаденост на опознаването на различни стилове и жанрове и дисковете, които му носят награди, са му спечелили име на един от водещите цигулари в днешно време. Получил множество номинации за "Грами", за своите записи на концертите на Корнголд и Уилям Шуман, Филип Куинт е постоянно търсен по света и се появява като солист на най-значими оркестри в зали от "Гевандхаус" в Лайпциг до "Карнеги хол" в Ню Йорк като същевременно става първият класически музикант с главна роля в значителен независим документален филм (Downtown Express), показан през 2010 г. Филип Куинт свири на величествения "Зенхаузер" от 1738 г. на Джузепе Гуарнери "Дел Джезý", предоставен от Обществото "Страдивари". 
Сред ангажиментите му през настоящия сезон са дебют със СО на Колорадо под палката на Андрю Литън и концерт с пианиста Марк-Андре Амлен на "Руския фестивал" на Луцернския симфоничен оркестър. По покана на Владимир Спиваков Филип Куинт ще изпълни Концерта за цигулка от Корнголд на откриването на Международния фестивал в Колмар (Франция) под палката на Туган Сохиев. В Чикаго ще свири на откриването на новата зала "Мери Галвин" в една програма с Рене Флеминг. Също така предстои излизането на два интересни албума: аранжименти на музика от Бах на композитора и джазов пианист Мат Херсковиц, наречени "Bach XXI", чийто дебют ще бъде в "Линкълн сентър" през февруари 2016 г. и запис на цигулковите концерти от Глазунов и Хачатурян с Бохумския СО с диригент Стивън Слоун за AvantiClassic. Друг албум за същата фирма, съдържащ Концерта от Чайковски (със Софийската филхармония и Мартин Пантелеев) и Втория струнен квартет от Аренски (за цигулка, виола и две чели с челистите Клаудио Бооркес и Николас Алтщет и виолистката Лили Франсис), е описан от списанието "Грамофон" като "забележително убедително изпълнение". Сред другите албуми, получили висока оценка от критиката е световната звукозаписна премиера на капричиите "Червената цигулка" от Джон Корилиано, както и Концертът на Нед Рорем, Всички творби за цигулка и пиано от Миклош Рожа с Уилям Уолфрам, Серенадата от Бърнстайн и уникален подбор на творби от Паганини, аранжирани от Фриц Крайслер, наречена от "BBC Music Magazine" "истински феноменален".
Непрекъснато търсен по цял свят, Филип Куинт свири с оркестрите на Лондон, Лос анджелес, Чикаго, Детройт, Борнмът, Хюстън, Ваймарската държавна капела, Комише опер Берлин, MDR в Гевандхаус. Сред диригентите са Мари Олсъп, Андрю Литън, Кристиан Мачелару, Курт Мазур, Хорхе Мещер, Едо де Ваарт, Людовик Морло, Мартин Пантелеев, Брамуел Туви.  
Роден в Санкт-Петербург, Филип Куинт учи в московското специално музикално училище за даровити деца при прочутия цигулар Андрей Корсаков и прави дебюта си с оркестър на 9 години с Концерт № 2 от Виенявски. След като се премества в САЩ учи в "Джулиард", където получава бакалавърска и магистърска степен. Сред педагозите му са Дороти Дилей, Чо-Лянг Лин, Масао Кауасаки, Исак Щерн, Ицхак Перлман, Арнолд Стайнхард и Феликс Галимир.
 
Още в тази категория: Ари ван Бейк »