Изложба на Димитър Механджийски

Галерия "България" ви кани на изложба на Димитър Механджийски от 01.10 до 25.10.2015 г.


ДИМИТЪР МЕХАНДЖИЙСКИ

Димитър Механджийски е роден на 8 октомври 1915 година в град Босилеград. През 1926 година той и семейството му емегрират в България. Постъпва в художествената академия през 1941 година  при проф. Дечко Узунов – специалност – Стенопис. Учи при профх Иван Пенков и проф. Кирил Цонев. Завършва през 1946 година. Член е на СБХ от 1947 год. Дългогодишен заместник председател на СБХ. Народен художник.
Творецът Димитър механджийски е много по-известен като дизайнер, майстор в приложните изкуства и пространственото оформление.
Като художник работи в областта на акварела, главно пейзажи и традиционни архитектурни сцени от българските градове – Балчик, Созопол, Несебър, Копривщица, Карлово, Пловдив и София.
Димитър Механджийски има значителен принос в развитието на българското изкуство. Той създава критериите по които се развива художествения дизайн през 70-те, 80-те, и 90-те години на 20 век в България.
През дългия си творчески път е получил многобройни престижни държавни отличия.
Негови произведения се намират в Галерията на Министерство на Външните работи – София. Художествена галерия Кюстендил, Ямбол и в Музея на приложното изкуство.
Като акварелист е много популярен в Япония, където живее дълго време, Франция, Австрия, САЩ.
Димитър механджийски умира през 1999 година в Посадена, Калифорния, САЩ.